بررسی انواع صفحه نمایش لپ تاپ

فرق بین ال سی دی و ال ای دی لپ تاپ در چیست ؟ چه تفاوتی بین ال ای دی new و grade A وجود دارد ؟ آیا امکان جایگزینی ال ای دی HD با FHD و یا FHD با ۴K وجود دارد ؟ ۳۰ پین یا ۴۰ پین بودن ال ای دی ها به چه معناست ؟ ال ای دی SLIM (نازک) با backlight (ضخیم) در چیست و آیا می توان آن ها را به جای هم استفاده کرد ؟ و اینکه تفاوت ال ای دی مات و براق در کیفیت چیست و آیا می توان به جای ال ای دی معمولی از ال ای دی تاچ استفاده کرد ؟ به تمام این سوالات در این مقاله ی کاری باما پاسخ خواهیم داد.

ال سی دی (LCD) لپ تاپ

ال سی دی ها تنها به صورت ضخیم تولید می شوند ال سی دی ها به صورت تک لامپ و دو لامپ (CCFL) دسته بندی می شوند و اگر بخواهید این دو مدل را تعویض کنید باید مانند لپ تاپ SONY FW برای رزولوشن و برند LCD، دیپ سوویچ لپ تاپ را درنظر بگیرید (دیپ سوویچ : یک سری کلید ها برای تنظیم تصویر مانیتور می باشد). اگر که دستگاه شما فاقد دیپ سوویچ بود تنها می توانید از ال سی دی برند ۱۶.۴ برند SHARP که تنها ال سی دی سازگار هست استفاده کنید. در صورتی هم که دستگاه شما دارای دیپ سوویچ بود می توانید از بسیاری از برند ها استفاده کرده وبا تعویض اینورتر آنها از دو لامپ به تک لامپ و یا برعکس کار را به پایان برسانید.

رزولوشن ال سی دی لپ تاپ

رزولوشن ال سی دی لپ تاپ تعداد پیکسل های ال سی دی را بیان می کند، پیسکل ها از یک نقطه تشکیل می شوند که در کنار همدیگر یک تصویر واحد را به ما نمایش می دهند حال اینکه اگر این پیکسل ها به سرعت روشن و خاموش شوند باعث ایجاد تصویر متحرک  می شوند. میزان رزولوشن در سرعت رفرش تصاویر، روشنایی صفحه نمایشگر، سطح کنتراست ، وضوح رنگ ها و سایر ویزگی های که در کیفیت نمایش تصاویر در ال سی دی بسیار موثر هست. هر چه تراکم پیکسلی ال سی دی بیشتر باشد تصاویر را با جزئیات بیشتر و دقت بالاتری به نمایش می گذارد و برای بیان میزان تراکم پیکسلی رزولوشن باید تعداد ییکسل های عمودی را در تعداد پیکسل های افقی بیان نمایید.

۱۰۲۴*۷۶۸ XGA نسبت تصویر ۴:۳
۱۲۸۰*۸۰۰ WXGA نسبت تصویر ۱۶:۱۰
۱۴۴۰*۹۰۰ +WXGA نسبت تصویر ۱۶:۱۰
۱۹۲۰*۱۲۰۰ WUXGA نسبت تصویر ۱۶:۱۰

ال ای دی (LED) لپ تاپ

ال ای دی لپ تاپ

صفحات ال ای دی لپ تاپ به مراتب کم مصرف تر از ال سی دی لپ تاپ هستند چرا که در ال ای دی لپ تاپ به جای استفاده از لامپ های فلورسنت از LED استفاده شده است و در حقیقت تکنولوژی جدیدتری نسبت به لامپ های فلورسنت محسوب می شوند و اینکه بر خلاف ال سی دی، در ال ای دی ها دو نوع ال ای دی نازک و ضخیم وجود دارد که جای پیچ در ال ا دی نازک در بالا و پایین بوده و سوکت فلت هم بر روی برد در پایین صفحه قرار دارد اما در ال ای دی های ضخیم جای پیچ در کناره ها قرار گرفته و سوکت فلت آنها در پست ال ای دی می باشد. بر خلاف ال سی دی، تعداد پین های ال ای دی معمولا ۴۰ پین و ۳۰ پین می باشد و در مواردی خاص ال ای دی ۵۰ پین هم تولید شده است.

شایان به ذکر است که با اینکه با گذر زمان LED جای LCD را گرفته است اما خود ال ای دی ها هم روز به روز در حال تغییر هستند برای مثال در ال ای دی های نازک گفتیم همراه با جای پیچ در بالا و پایین صفحه تولید می شوند اما در برخی مدل های جدید که تازه به بازار عرضه شده اند بدون جای پیچ بوده و یا مقداری جای پیچ کوچکتری دارند یا همچنین در مثالی دیگر در لپ تاپ های NP300 و NP270 در سایز های ۱۵.۶ و ۱۴.۰ سامسونگ ال ای دی آنها نه نازک هست و نه ضخیم و این نوع ال ای دی تنها برای این مدل از لپ تاپ سامسونگ تولید شده است.

همچنین در بعضی از موارد سایز هایی متفاوت و خاص برای ال ای دی ها تولید شده مانند ال ای دی سایر ۱۴.۵ لپ تاپ DV5 که سایز ال ای دی آن متفاوت است. و یا اینکه برای ال ای دی های ۱۶.۴ اینچ و بالاتر کمترین میزان رزولوشن HD+ می باشد چراکه با افزایش سایز وضوح صفحه افزایش می باشد. اما این موارد که گفته شده استثنا می باشد و در کل پایه ی تولید ال ای دی مواردی بود قبل تر بیان کردیم.

رزولوشن ال ای دی های لپ تاپ

ال ای دی لپ تاپ

۱۳۶۶*۷۶۸ HD نسبت تصویر ۱۶:۹
۱۶۰۰*۹۰۰ +HD نسبت تصویر ۱۶:۹
۱۹۲۰*۱۰۸۰ FULL HD نسبت تصویر ۱۶:۹
۲۵۶۰*۱۴۴۰ ۳K-QHD نسبت تصویر ۱۶:۹
۳۸۴۰*۲۱۶۰ ۴K-UHD نسبت تصویر ۱۶:۹

تفاوت ال سی دی و ال ای دی لپ تاپ

ال سی دی (LCD) در حقیقت مخفف شده ی، liquid crystal display می باشد که به علت وجود لامپ های فلورسنت در ال سی دی دارای ضخامت بیشتری نسبت به ال ای دی می باشد. لامپ های فلورانس برای روشنایی خود نیاز به ولتاژی دارد که توسط یک برد در زیر ال سی دی تامین می شود که به اصطلاح به آن اینورتر گفته می شود. همچنین دیگر تفاوت آنها، سایز سوکت ها می باشد که در ال سی دی سوکت ها درشت هستند و به راحتی می توان آن ها را شمرد. از لحاظ تعداد پین ، اکثر ال سی دی ها ۳۰ پین می باشند اما در مواردی محدود و خاص ۲۰ پین هم توسط برند سونی و توشیبا تولید شده است. لامپ های ال سی دی (CCFL) را می توانید در پایین ال سی دی که مانند یک کابل قرار گرفته مشاهده کنید.

حالا اگر بخواهیم تفاوت عمده بین ال سی دی و ال ای دی را بیان کنیم ، باید گفت که ال ای دی (LED) همان ال سی دی (LCD) می باشد با این تفاوت که در ال ای دی به جای بک لایت لامپ فلورسنت از بک لایت لامپ ال ای دی در آن استفاده شده است. جایگاه برد صفحه در بیشتر ال ای دی ها معمولا در پایین صفحه قرار دارد و به دلیل نبودن لامپ فلورسنت در ال ای دی ضخامت کمتری نسبت به ال سی دی دارند و همان طور که بیان شد به دلیل سوکت های موجود در ال سی دی نسبت به سوکت ها در ال ای دی درشت تر هستند.

تفاوت ال ای دی New و ال ای دی Grade A

ال ای دی NEW به این معناست که ال ای دی تازه توسط تولید کنند تولید شده و هیچ گونه تعمیر و یا تعویض قطهات برد (که به این موارد RENEW کردن می گویند) و غیره روی آن اعمال نگردیده است اما در ال ای دی های Grade A با اینکه تمامی قطعات اصلی است اما بعضی از این قطعات تعویضی می باشد که همین نیز دلیل طول عمر کمتر ال ای دی grade a نسبت به ال ای دی new می باشد. به همین دلیل نیاز هست تا هنگام خرید ال ای دی لپ تاپ حتما به new بودن و یا grade a بودن ال ای دی توجه کنید تا بعدا پشیمان نشوید.

تعویض کردن ال ای دی FULL HD به جای ال ای دی HD

اگر به دنیال چایگزین کردن ال ای دی HD خودبه جای ال ای دی FHD هستید باید این مورد رو در نظر داشته باشید که هر لپ تاپیدر این مورد از ال ای دی FHD پشتیبانی نمی کند و برای فهمیدن این موضوع این نکات توجه کنید که فلت لپ تاپ شما از نوع LVDS می باشد و یا از نوع EPD . اگر فلت شما از نوع LVDS بود باید با سرچ کردن مدل مادربرد لپ تاپ خود در سایر سایت های تخصصی از ساپورت کردن آن اطمینان حاصل کنید و در مرحله ی بعد فلت مخصوص ال ای دی FHD تهیه نمایید و اگر هم فلت شما از نوع EPD باشد باید گفت که در اکثر موارد این مادربرد ها از ال ای دی FHD پشتیبانی می کنند و هیچ گونه نیازی به تعویض فلت برای HD و FHD نمی باشد و تنها کاری که باید بکنید تعویض و تست ال ای دی FHD می باشد.

تعویض کردن ال ای دی ۴K به جای ال ای دی FULL HD

برای ارتقای ال ای دی FHD خود با ال ای دی ۴K باید به این نکات توجه کنید، یک اینکه، آیا مادربرد لپ تاپ شما دارای پورت فلت EDP 30pin هست یا خیر و اینکه آیا فلت ۴۰pin 4k برای مادربر لپ تاپ شما وجود دارد یا خیر. در صورتی که تمامی موارد برای شما موجود بود به آسانی با تهیه فلت ۴۰pin 4k و انجام تعویض و تست نهایی میتوانید از ال ای دی ۴K لذت ببرید چراکه ال ای دی ۴K بعد از ال ای دی های ۸K پرکیفیت ترین ال ای دی های موجود در بازار هستند که می توانید به لپ تاپ خود وضل کنید. برای مثال برخی از مدل های ایسوس مانند N551 از ال ای دی ۴K پشتیبانی میکند.

تعویض کردن ال ای دی تاچ به جای ال ای دی معمولی

در تعویض ال ای دی معمولی به ال ای دی تاچ باید بررسی کنید که آیا مادربرد شما فلت ال ای دی تاچ پشتیبانی می کند یا خیر چراکه در نوع فلت ال ای دی تاچ و معمولی تفاوت وجود دارد و فلت ال ای دی تاچ یک نوع فلت مخصوص هست که به صفحه نمایش قابلیت تاچ کردن را اضافه می کند، و همچنین برای بعضی از دستگاه ها هم فلت تاچ و هم فلت غیر تاچ و معمولی وجود دارد که به اختیاز کاربر می تواند یکی را انتخاب کند. یکی از عمده تفاوت ها در تعویض ال ای دی معمولی به ال ای دی تاچ تفاوت در لپ تاپ های قدیمی و جدید است که در لپ تاپ های قدیمی برای تعویض ال ای دی به ال ای دی تاچ، علاوه بر LED، قاب A و B فلت  و لولا هم باید تعویض گردد اما در لپ تاپ های جدید تنها تعویض ال ای دی و فلت کافی می باشد.

تفاوت ال ای دی Slim (نازک) و ال ای دی بک لایت (ضخیم)

ال ای دی لپ تاپ

تفاوت ظاهری و ساده بین این دو مانند اسم آن با توجه به نازکی و ضخیم بودن آنهاست . ال ای دی های SLIM نازک تر و ال ای دی ها بک لایت ضخیم تر هستند این تفاوت باع ایجاد دو تفاوت ظاهری دیگر می گردد، یک اینکه جای بستن پیچ ها در ال ای دی های نازک در قسمت بالا و پایین قرار گرفته اما در ال ای دی های ضخیم جای پیچ در کناره های ال ای دی در قسمت چپ و راست قرار دارد و تفاوت دوم جایگاه برد ال ای دی می باشد.

صفحه نمایش IPS چیست ؟

در حقیقت IPS که همان مخفف شده ی in plane switching می باشد یک تکنولوژی جدید برشمرده می شود و هدف از این ارتقا و پیشرفت در تکنولوژی ال ای دی ها و صفحات نمایش کاهش محدودیت های بصری می باشد تا مشکل زاویه ی دید کم و یا کیفیت پایین رنگ ها ررا بهبود ببخشد برای مثال وقتی شما در حال تماشای یک فیلم هستید گاهی پیش می آید تا در جاهای تاریک تر فیلم تصویر کمی پیکسلی و بی کیفیت می شود این صفحات نمایش این تصاویر را بهبود می بخشند تا شما لذت بیشتری از کار با لپ تاپ و یا دستگاه خود ببرید. پس در آخر از ویژگی ها و نکات مثبت صفحه نمایش IPS باید به دقت بالا در داشتن ثبات رنگی و ایجاد رنگ با کنتراست عالی و کیفیت عالی تر و همچنین زاویه ی دید بهتر و گسترده تر نسبت به تکنولوژی قبلی اشاره کرد.

ال ای دی های کوچکتر یا همان ال ای دی USLIM

با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی در صفحات نمایش لپ تاپ ال ای دی ها نازک و نازک تر می شوند چرا که اول ال ای دی ها با صخامت بسیاری تولید می شدند ، با این حال در بعضی از ال ای دی های نسل جدید که تازه وارد بازار فروش الی ای دی لپ تاپ شده اند میزان نازکی ال ای دی از حالت معمولی هم نیز بیشتر هست که به آنها ال ای دی USLIM می گویند ، در این ال ای دی ها هم برای افزایش کیفیت از تکنولوژی IPS و افزایش نرم تازه سازی صفحه نمایش یا همان رفرش ریت صفحه استفاده شده است. همچنین کمی تغییرات ظاهری مانند نداشتن جای پیچ، و کمتر شدن طول برد در زیر ال ای دی برای جا به جای بهتر و راحت تر لولا در آنها لحاظ شده است مثلا در ال ای دی های ۱۵.۶ اینچ طول برد زیرر ال ای دی ۲۸cm است اما در حالی که در این ال ای دی های تازه وارد بازار شده یا همان ال ای دی USLIM طول برد زیر ال ای دی ۲۶cm می باشد.

سوکت ال ای دی در لپ تاپ

ال ای دی لپ تاپ

در دسته بندی نوع سوکت ال ای دی در لپ تاپ می توان تنها به ۳۰pin، ۴۰pin، ۵۰pin اشاره کرد و خارج از این تعداد پین در حال حاظر متصور نیست، البته در برخی موارد قبلا ۲۰pin هم تولید شده است اما در حال حاظر این سه دسته را دسته اصلی می نامیم. شاید بخواهید بدانید تعداد سوکت ها به چه چیزهای ربط دارد علت این تعداد خاص چیست، که در جواب باید گفت که تعداد پین سوکت فلت ال ای دی در لپ تاپ به سالی که در آن تولید شده، رزولوشن صفحه نمایش، فرکانس و نرخ تازه سازی و تاچ بودن یا نبودن بستگی دارد.

ال ای دی مات و براق چه تفاوتی دارد ؟

در توضیح اینکه بین ال ای دی مات و براق چه تفاوتی وجود دارد باید گفت که جواب سوال در خود سوال وجود دارد ، صفحه نمایش براق به دلیل بازتاپ نور و در گاهی اوقات آزار دهنده بودن تابش بسیار آفتاب کار ممکن است در کار شما با لپ تاپ اختلال ایجاد کند و شما نتوانید به خوبی به صفحه نمایش نگاه کنید اما در مقابل ال ای دی مات دارای یک نوع پوشش ضد بازتاب نور می باشد که نمی گذارد نور در ال ای دی شما بازتاب پیدا کند و شما را آزار دهد و در هر مکانی حتی آفتابی تصاویر را کاملا واضح نمایش می دهد، اما در مقابل ال ای دی براق به دلیل براق بودن صفحهف تصاویر را زنده تر و شاداب تر به نمایش می گذارد و به دلیل داشتن کنتراست بالا و شفافیت رنگی بیشتر، تمامی نقاط رنگی و سیاه اشباع شده تر نمایان شود. از این رو با توجه به شلیقه ی شما برای تماشای فیلم و بازی کردن ال ای دی براق و برای مطالعه و کارهای تحقیقاتی ال ای دی مات به شما پیشنهاد می شود.

نرخ تازی سازی ( فرکانس ) ال ای دی لپ تاپ

یکی از ملاک های افزایش کیفیت نمایش تصاویر در ال ای دی ها نرخ تازی سازی تصاویر یا همان فرکانس ال ای دی می باشد. که برای بیان واحد آن از HZ استفاده شده و هر هرتز نمایان گر یک فریم در ثانیه می باشد. امروز فرکانس پایه برای ال ای دی های معمولی ۵۰ یا ۶۰ هرتز می باشد و برای توضیح بیشتر باید گفت که، این بدان معناست که آن ال ای دی در یک ثانیه توانایی نمایش ۵۰ یا ۶۰ تصویر پشت سر هم و پیاپی را دارد. که علاوه بر آن ۷۵ و ۹۰ هرتزی هم تولید شده است. البته که در سیستم های گیمینگ امروزی فرکانس های بالاتری هم به کار رفته که می توان یه ۱۲۰، ۱۴۴، ۱۶۵، ۲۴۰ و در بعضی موارد ۳۰۰ هرتز هم اشاره کرد.

تاچ بودن ال ای دی لپ تاپ

ال ای دی های تاچ به دو دسته تقسیم می شود، ال ای دی هایی که خودشان تاچ هستند و ال ای دی هایی که تاچ به صورت جداگانه بر روی آنها نصب و فعالسازی می گردد. تمامی ال ای دی های تاچ تنها به صورت ۴۰ پین تولید می شوند، رزولوشن ال ای دی تاچ هم می تواند HD باشد و هم می تواند FHD باشد و درصورتی که ال ای دی ۴K تاچ بخواید باید در این حوزه به EDP بودن یا LVDS بودن دستگاه و ال ای دی بسایر توجه کنید چراکه ال ای دی های ۴K به خودی خود به صورت تاچ تولید نمی شوند و تاچ باید به صورت جداگانه روی آنها نصب گردد. هم چنین ال ای دی های HD+ و FHD از تکنولوژی EDP بهر می برند و به آسانیمی توان آنها را با ال ای دی تاچ دیگری تعویض کرد اما در ال ای دی های HD برای اینکه دستگاه شما اتصالی نکند به همان نکته ی EDP بودن یا LVDS بودن که قبل تر بیان کردیم توجه کنید.

فرق بین ال ای دی EDP و LVDS

برای ال ای دی های غیر تاچ، تعداد پین ها در ال ای دی های EDP تعدادشان ۳۰ پین و در ال ای دی های LVDS تعدادشان ۴۰ پین می باشد. همچنین برای ال ای دی های تاچ تمامی ال ای دی ها به صورت EDP و ۴۰ پین تولید می شوند چراکه از ۳۰ پین آن برای نمایش تصویر و رزولوشن ال ای دی استفاده می شود و از ۱۰ پین باقی مانده برای قابلیت تاچ بود آن استفاده می شود. پس می تونا گفت که جایگزینی ال ای دی های ۳۰ پین بسیار ساده تر از ۴۰ پین می باشد و برای جایگزینی ال ای دی های ۴۰ پین باید EDP بودن یا LVDS بودن لپ تاپ مورد بررسی قرار گیرد.

پروگرم کردن LED – LCD LVDS

پروگرم کردن LED یا LCD بدان معناست که اطلاعات و داده های مورد نیازی که سخت افزار نیاز دارد تا آن را بخواند و بعد روشن شده و طبق آن عمل کند و کار خود را انجام دهد را به وسیله ی دستگاهی به ال ای دی یا ال سی دی وارد می کنیم یا همان پروگرم می کنیم که برای این کاز از کابل مخصوص پروگرم کردن لپ تاپ استفاده می گردد که اول یک سر آنها را به ال ای دی و سر دیگر ان را به دستگاه پروگرمز ال ای دی متصل می کنند ، حال اینکه در برخی موارد پروگرم کردن بعضی ال ای دی ها مشکل پروگرم شدن دارند و باید برای پرو گرم کردن آنها از یک دستگاه مخصوص خودشان استفاده کرد مثلا ال سی دی D620 که می توان آن را برشمرد. حال اگر شما ا لای دی پروگرم نشده را به لپ تاپ خود متصل کنید و بخواهید از آن استفاده کنید با مشکلاتی از قبیل کم و زیاد شدن خودکار نور صفحه و حتی در بعضی موارد تصویر ندادن ال ای دی مواجه شوید ، مثلا ال ای دی Z500 در صورت پروگرم نشدن تصویر نمی دهد.

ال ای دی لپ تاپ

انواع ال ای دی لپ تاپ

  1. ال ای دی NEW : ال ای دی NEW به این معناست که ال ای دی تازه توسط شرکت اصلی، تولید شده و هیچ گونه تعمیر و یا تعویض قطعات برد (که به این موارد RENEW کردن می گویند) و غیره روی آن اعمال نگردیده است دارای عمری طولانی تر هستند و پارت نامبر های آن ها یکسان می باشد.
  2. ال ای دی NEW پیکسل سوخته : گاهی اوقات در بعضی ال ای دی های تولید شده توسط شرکت اصلی بعد از رد شدن از بررسی فنی و کنترل کیفی تعدادی پیکسل سوخته در آنها مشاهده می شود و در همان کارخانه از ال ای دی های NEW متمایز می شوند.
  3. ال ای دی GRADE A : به ال ای دی های که بعد از انجام تعمیرات دوباره نوسازی شده اند می گویند که دارای عمری کمتر نسبت به ال ای دی NEW بوده و ممکن هست در برخی موارد به مشکلاتی از قبیل ایجاد خط های افق و عمودی بر روی صفحه دچار شوند.
  4. ال ای دی های ریفر پیکسل سوخته : همان ال ای دی GRADE A می باشد با این تفاوت که دارای هاله و پیکسل سوخته می باشد.
  5. ال ای دی OEM : از تفاوت های این ال ای دی نسبت به ال ای دی GRADE A تعویض برد اصلی آن و نصب برد دیگر بر روی آن است و همچنین پارت نامبر اصلی بر روی آن چاپ نشده است و توسط شرکت های متفرقه تولید شده اند، که آنها را با عنوان ال ای دی NEW به فروش می رسانند.

خب به پایان این مقاله رسیدیدم و در آخر باید نتیجه گرفت که انتخاب مناسب ترین ال ای دی برای دستگاه شما کاملا اول باید با توجه به سلیقه و نیاز شما و دوم با توجه به ساپورت کردن دستگاه شما از آن ال ای دی یا ال سی دی باشد.

منبع خارجی برای مطالعه ی بیشتر : ifixit.co

شما هم می‌توانید در مورد مطلب نظر بدهید.

برای ثبت نظر، از طریق دکمه افزودن دیدگاه جدید اقدام نمایید.

فرشته ساعدی

۲۵ خرداد ۱۴۰۱

آیا این نظر به شما کمکی کرد؟

جالبه که این همه مدل ال ای دی هست برای لپ تاپ من الان گیج شدم واقعا اگر فیک موقع خرید به ما بدن تشخیصش سخت میشه چی کار کنیم؟

پشتیبانی کاری باما

۲۵ خرداد ۱۴۰۱

آیا این نظر به شما کمکی کرد؟

بله واقعا تشخیص در برخی موارد تنها دشوار هست شما می تونید با تماس با پشتیبانی ما در این مورد مشاوره هم بگیرید و بعد از فروشگاه مون هم خرید کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *