مقدمه
سلام امیدوارم حالتون خوب باشه در این مقاله سعی داریم درباره رم تازه رونمایی شده یعنی رم DDR5 به زبان کاملا ساده صحبت کنیم ، و اون رو بطور کامل با رم DDR4 مقایسه کنیم و ببینیم کدوم بهتره ؟ قطعا اگر اهل مطالعه در مورد دنیای علم و تکنولوژی هستید این مقاله میتونه براتون جالب باشه . این مقاله برای گیمر ها هم که خیلی سیستمشون براشون مهمه هم میتونه جالب باشه !
تاریخچه انتشار
رم های DDR5 در ابتدا قرار بود در ابتدای سال ۲۰۱۹ رونمایی بشوند ولی رونمایی از آنها به تاخیر افتاد و در اوایل سال ۲۰۲۱ منتشر شد. تا قبل از رونمایی از این رم بسیاری از سیستم ها توسط رم های DDR2 , DDR3 , DDR3L , DDR4 پشتیبانی میشدند که با رونمایی از این رم انقلابی در سخت افزارها ایجاد شد .
DDR5 چیست و چه قابلیت هایی دارد ؟
مقایسه با رم DDR4
رم DDR5 را میتوان نسخه تکامل یافته رم های DDR4 دانست با این تفاوت که در DDR5 اولویت تولید در افزایش پهنای باند و کاهش مصرف انرژِی بود . به این دلیل در این رم ها تعداد چرخه ها را بالا بردند زیرا هر چه تعداد چرخه ها در رم بالا برود میزان ذخیره سازی و خواندن اطلاعات هم بالا میرود .
نکته قابل تامل هم این هست که این گروه از رم ها بطور کامل در بازار تکنولوژی جا نیفتاده است و فقط برند های کمی هستند که در حال حاضر از این رم پشتیبانی می کنند.
قابل توجه گیمرها که این دسته از رم ها به دلیل سرعت بسیار بالا برای بازی بسیار مناسب است و بدون هیچ گونه کندی در بازی میتوانید از بازی لذت ببرید .
نرخ دیتا ریت که در نسل رمهای DDR4 بین ۱.۶ تا ۳.۲ گیگابایت بر ثانیه بود در رم های DDR5 به نرخ ۴.۸ تا ۸.۴ گیگابایت بر ثانیه رسیده است یعنی حدود ۱.۵ برابر DDR4 که پیشرفت قابل توجه ای است .
ویژگی مثبت بعدی این رم ها کاهش مصرف انرژی است که به همین دلیل نویز و گرمای تولید شده توسط این دسته از تجهیزات، کمتر خواهد بود.
ظرفیت های موجود برای این رم ۸ و ۱۶ و ۲۴ و ۳۲ و ۶۴ است .
این رم ها دارای PMIC هم هستند که یک نوع آی سی در ماژول برای مدیریت توان ورودی و مصرفی است .
رم DDR5 دارای حافظه ECC هم هست که حافظه ECC یا Error correction code نوعی حافظه ذخیره داده است که در سرورها و ورک استیشن ها مورد استفاده قرار می گیرد.این حافظه به دلیل قابلیت شناسایی، اصلاح خطاها و جلوگیری از آسیب به دادهها هنگام پردازش مورد توجه افراد متخصص و کسب و کارهایی که دارای اطلاعات حساسی هستند قرار گرفته است.
کلیپ منتشر شده توسط شرکت کروشیال برای معرفی رم DDR5
کدام پردازنده ها از رم های DDR5 پشتیبانی می کنند ؟
در حال حاضر برد و پردازندههای محدودی از رمهای جدید DDR5 پشتیبانی میکنند. با این حال این روند به مرور بهبود خواهد یافت. پردازندههای اینتلی (Intel) نسل دوازدهم با نام رمز Alder Lake از DDR5 پشتیبانی میکنند. علاوه بر این، انتظار میرود پردازندههاس سرور سرور Xeon نسل بعدی اینتل با نام Sapphire Rapids نیز از این نکنولوژی پشتیبانی کنند.
به طبع همراه با پردازندههای نسل دوازهمی اینتل، مادربردهای سری ۶۰۰ اینتلی را می طلبند. در نتیجه میتوان گفت تنها بردهای اینتلی با چیپستهای Z690 و B660 و H610 از رمهای DDR5 پشتیبانی میکنند. قاعدتا این دسته از محصولات با توجه به بهرهمندی از تکنولوژی جدیدتر، قیمت بالاتری نیز دارند.
در سوی دیگر ایامدی (AMD) تا لحظهی انتشار این مقاله هنوز پردازندههایی را عرضه نکرده است که از DDR5 پشتیبانی کنند. اما انتظار میرود که پشتیبانی از DDR5 را در معماری نسل بعدی Zen 4 این کمپانی که در سال ۲۰۲۲ میلادی عرضه خواهد شد، تعبیه شود.
آیا زمان انتقال از سایر رم ها به DDR5 شده است ؟
با اینکه حدود دو سال از رونمایی رم DDR5 میگذرد ولی هنوز خیلی از مادربردها و پردازنده ها از رم های DDR5 پشتیبانی نمی کنند ولی میتوان پیشبینی کرد که در آینده ای نه چندان دور در اکثر سیستم ها از رم های DDR5 به دلیل سرعت بسیار بالا و کیفیت عالی استفاده میشود .